Judoka’s doen ervaring op tijdens het internationaal BOG-Toernooi

nov 20, 2016

Met de komst van Rachelle van Roekel heeft Budo Ryu een lesgeefster in haar midden die samen met Rian Marx de leden klaar is aan het stomen voor de grote toernooien. Middels de puntencompetities en selectietrainingen krijgen de leden die bewust kiezen voor wedstrijdjudo de nodige bagage om goed voorbereid hieraan deel te nemen, vandaag het internationale BOG toernooi te Geleen.

De ochtend begon met Jules die een zware poule had en het moest opnemen tegen ervaren wedstrijdjudoka’s. Hij wist zich goed te weren en een aantal keren lang op de mat te blijven staan. Hij liet een paar goede technieken zien maar kwam vaak ook uit tussen de benen van zijn tegenstander. We gaan daarom oa. werken aan sneller een passeertechniek inzetten. Kort samengevat geen winstpartijen, veel leermomenten voor Jules!

Direct na Jules werd Hannah opgeroepen op dezelfde mat. Zij zat in een poule van vier, welke overigens stuk voor stuk  ervaren wedstrijdjudoka’s waren. De eerste wedstrijd wist Hannah zich goed te verdedigen en is ze bijna de volle drie minuten op de mat kunnen blijven staan, een prestatie op zich. Ze liet goede technieken zien maar kon haar technieken vaak net niet genoeg doorzetten of werd goed geblokt. Hierdoor verloor ze uiteindelijk haar eerste wedstrijd. In haar 2e en 3e wedstrijd kwam ze gewoonweg ervaring te kort maar moesten haar tegenstander alles uit de kast halen om als winnaar van de mat te stappen. Hannah gaf aan er zeker een uitdaging aan te hebben gehad en heeft kunnen leren. Op naar het volgende toernooi.

Senna en Naomi werden opgeroepen, de keuze werd dat Rian Senna ging coachen en Rachelle coachte Naomi. Hier moesten de dames extra alert blijven want omstrengelingen waren toegestaan daar ze in de -15 jaar uitkwamen. Senna heeft een aantal keren goed verdedigd en kwam ook met goede technieken. Helaas waren haar tegenstanders te sterk maar zeker geen onmogelijke poule voor haar om volgend jaar punten in te scoren omdat ze net 12 jaar is en nog twee jaar verder kan in deze poule.
Senna kon haar hoofd daarbij goed erbij houden en maakte een paar hele goede taktische keuzes die haar dan uiteindelijk wel een shido opleverde, maar wel een ondertussen een ippon voor haar tegenstander tegenhield.
Bij Naomi zat het zeker qua kracht op niveau met de rest maar ze kreeg door de hogere handelingssnelheid van de tegenstanders weinig kans om goede technieken door te zetten. Vanwege het afvalsysteem lag Naomi er na twee verliespartijen helaas al uit.

Na de pauze startten Jeremy en Robert meteen goed.
Jeremy liet goed en verzorgd judo zien maar verloor helaas zijn 1ste partij.  De 2e wedstrijd was een superwedstrijd waarin hij zijn tegenstander verraste door te winnen met een perfect uitgevoerde uchi-mata, niet de makkelijkste techniek. Hij liet de potjes erna nog steeds goede technische worpen zien, maar wist er geen punten mee te scoren.

Ondertussen op de andere mat ging Robert heel goed door de poule heen. Resultaat na 6 wedstrijden was een 2e plaats in zijn poule. Vervolgens kwam hij tegen de andere poule en moest hij veel potjes achter elkaar spelen wat conditioneel heel zwaar was. Robert heeft alles gegeven met als resultaat een mooie 4e plaats.

Jurre speelde net op zelfde momenten en was het coachen helaas niet optimaal. Jurre weerde zich kranig en zijn vierde wedstrijd heeft Rian hem kunnen coachen en hier wist hij met goede technieken te winnen.

Iedereen heeft het goed gedaan en laten zien dat deze volgende stap een stap is die past bij hun niveau. Wij zullen in de selectietrainingen verder doorpakken op de verbeterpunten, maar een dikke pluim voor alle deelnemers die vol vertrouwen in ons maar vooral in zichzelf deze stap toch maar even hebben gezet. Top!

door Rachelle van Roekel